Greșelile grave pe care le fac românii atunci când cumpără struguri. Cu ce probleme se pot confrunta
Numeroși români fac unele greșeli grave atunci când cumpără struguri și pot ajunge să se confrunte cu unele probleme din această cauză. Specialiștii au explicat la ce trebuie să fie atenți toți cei care vor să se bucure de aceste fructe.
Greșelile populare referitoare la cumpărarea strugurilor
Numeroși români cumpără struguri fără să îi selecteze cu atenție. Potrivit specialiștilor, ar trebui să fie evitați strugurii ce au urme de mucegai sau pielița încrețită și ar trebui să ajungă în coșul de cumpărături doar cei puternic colorați, cu boabele bine fixate pe ciorchine.
Strugurii verzi sunt cei mai dulci și mai bine aromați atunci când sunt de culoare galben-verde, în timp ce strugurii roșii și negri sunt cei mai buni atunci când au o culoare intensă. Cei mai închiși la culoare sunt mai plini de antioxidanți.
De asemenea, specialiștii au atras atenția că strugurii care au un înveliș alb-pudros, numit pruină, pot fi consumați în siguranță. Acest înveliș reprezintă o substanță naturală ce protejează boabele de struguri de pierderea de umiditate și de putrezire.
Strugurii pot fi păstrați în frigider timp de câteva săptămâni. Cel mai bine este să fie depozitați nespălați, în partea din spate a frigiderului, adică în cel mai rece loc, departe de alimente cum ar fi ceapa, pentru că au capacitatea de a absorbi mirosurile. Spălarea lor înainte de depozitare poate favoriza umezeala, care poate accelera procesul de descompunere.
Beneficii și contraindicații ale consumului de struguri
Printre beneficiile consumului de struguri se numără furnizarea de antioxidanți, mai ales flavonoide cum ar fi resveratrolul. Acesta poate ajuta la scăderea riscului de colesterol ridicat, hipertensiune arterială, cheaguri de sânge și boli de inimă.
Mai mult, strugurii conțin un flavonoid numit quercetină, ce poate ajuta la protejarea celulelor împotriva deteriorării. Quercetina este un agent antiinflamator, antiviral și antioxidant. În plus, strugurii pot îmbunătăți funcția cognitivă, pot regla nivelul de zahăr din sânge.
Pe de altă parte, deși consumul moderat de struguri este considerat sigur și benefic pentru majoritatea oamenilor, există câteva situații în care consumul excesiv de struguri poate avea efecte adverse sau contraindicații.
Conform experților din domeniul medical, strugurii conțin cinci alergeni majori. Simptomele unei alergii la struguri pot include urticarie, erupții cutanate sau umflături ori reacții mai severe.
La fel de important este faptul că strugurii pot încetini coagularea sângelui, din cauza conținutului de vitamina K, dar și faptul că reprezintă un pericol de sufocare pentru copiii cu vârsta de 4 ani sau mai mici.
Porția „corectă” de struguri poate varia în funcție de nevoile individuale, dar ca punct de plecare, o porție standard de struguri are de obicei aproximativ 150-160 de grame. Adică 20-25 de boabe de struguri mici sau 16 boabe de struguri mari. Această porție are în jur de 100-105 calorii.
Unii nutriționiști recomandă limitarea la o astfel de porție pe zi pentru cei care vor să piardă în greutate sau să-și controleze nivelul de zahăr din sânge.